Ontdek een gepersonaliseerde aanpak en heldere communicatie om op een doeltreffende manier aan jezelf te werken. Wij helpen je bij jouw behoeften, zodat je met vertrouwen je volgende stappen kunt zetten.
We houden onze werkwijze actueel op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Toegankelijk voor iedereen
We bieden laagdrempelige, goede zorg in ‘gewone mensen’ taal.
Ervaren en gekwalificeerd
Ons team bestaat uit gekwalificeerde psychologen met brede ervaring.
”Mijn klachten kregen steeds meer impact, het was tijd om voor verandering. Ik ben trots op hoe sterk ik me nu voel.”
De volgende stap na verwijzing
We maken graag kennis met jou
We maken kennis tijdens het intakegesprek. Hier bespreken we jouw klachten en problemen. Ook verkennen we je historie en leefsituatie. Ook vertellen we je over onze praktijk en wat je kunt verwachten. Wij luisteren naar je, en begeleiden en coachen je op een manier die bij je past.
Deze lijst geeft een indruk van veelvoorkomende klachten binnen de psychologische zorg. We bespreken altijd jouw situatie en specifieke klachten om tot een passend vervolgtraject te komen.
Het is niet altijd makkelijk om je klachten onder woorden te brengen. In het intakegesprek helpen we je woorden te vinden. Dat biedt houvast voor jouw weg omhoog.
Laagdrempelig en persoonlijk, dat is de essentie van onze hulp aan jou. Bekijk welke stappen je kunt verwachten in ons proces.
Gesprek aanvragen
Het proces begint met jouw aanmelding voor een intakegesprek met een van onze psychologen. Op basis van jouw voorkeuren stemmen we een passende datum en tijd met je af.
Voor je aanmelding heb je een verwijzing nodig van een arts. Heb je geen verwijzing maar wel behoefte aan coaching? Bekijk dan jouw mogelijkheden.
Het intakegesprek (60 minuten)
We brengen samen in kaart wat je klachten of problemen zijn, en wat je verwacht van de behandeling. Daarnaast verkennen we je verdere leefsituatie en geschiedenis om een goed beeld te krijgen van jou als persoon. Dit helpt ons om de behandeling zo goed mogelijk op je af te stemmen.
Soms kan tijdens de intake of de behandeling blijken dat een andere of aanvullende behandeling nodig is. In zo’n geval kunnen we je doorverwijzen naar een andere zorginstantie.
Na de intake informeren en overleggen we graag met je huisarts. Ook na het afronden van de behandeling sturen we een schriftelijke update naar je huisarts. Als je liever niet hebt dat we deze informatie delen, kun je dat natuurlijk laten weten.
Het is essentieel dat je je comfortabel voelt bij je behandelaar. Voel je geen klik, geef dit dan aan. We zoeken dan samen met jou naar een passend alternatief. Je vindt algemene informatie in de behandelovereenkomst, die je voor de intake ontvangt.
De behandeling
Op basis van de intake bepalen we samen je behandeling. Deze kan bestaan uit verschillende vormen van (online) therapie. Je vindt een aantal van onze behandelingen op deze pagina. We passen het traject aan op jou en sturen deze bij wanneer daar behoefte aan is.
In je eigen kracht
Na de behandeling sta je weer in je eigen kracht. We zijn trots op jou! En weet, onze deur blijft altijd voor je open.
Mono- en multidisciplinaire GGZ
In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zijn er twee hoofdvormen van zorgaanbod: monodisciplinaire GGZ en multidisciplinaire GGZ. Beide vormen hebben hun eigen kenmerken en toepassingen.
Monodisciplinaire GGZ: Deze vorm van zorg betreft behandeling door één type zorgverlener, zoals een psycholoog of psychiater. Het richt zich op minder complexe problemen, waarbij de kennis van één discipline voldoende is.
Multidisciplinaire GGZ: Hierbij werken verschillende zorgverleners, zoals psychologen, psychiaters, en maatschappelijk werkers, samen. Deze aanpak is bedoeld voor complexere problematiek, waarbij de inbreng van meerdere disciplines noodzakelijk is.
Bij Aalsterveld bieden we zorg in beide disciplines. We bepalen de zorg die jij nodig hebt in overleg met jou en eventuele betrokken specialisten zoals je huisarts.
Één discipline
Monodisciplinaire GGZ
Binnen monodisciplinaire zorg streven we ernaar jouw behandeling zo kort mogelijk te houden, zodat je je snel weer beter voelt. Afhankelijk van je situatie en de problematiek zetten we verschillende therapievormen in die passen bij jou. Je kunt hierbij denken aan:
EMDR
Cognitieve gedragstherapie
ACT (Acceptance Commitment Therapy)
Kortdurend oplossingsgerichte therapie
Wandeltherapie
Daarnaast bieden we specifieke programma’s aan voor herstel na lichamelijke klachten, zoals ‘Herstel na Corona’ en ‘Van klacht naar kracht’ voor onbegrepen lichamelijke klachten.
Meerdere disciplines
Multidisciplinaire GGZ
Bij Aalsterveld werken we binnen de multidisciplinaire zorg met zorgprogramma’s waarbij je maximaal een half jaar intensief werkt aan je klachten. In overleg bedenken we een programma met diverse therapieën, waaronder:
Cognitieve gedragstherapie
EMDR
Cliëntgerichte Therapie
Schematherapie
Farmacotherapie / medicamenteuze ondersteuning
Dramatherapie
Beeldende therapie
Psychomotorische therapie
Wandeltherapie
Aandachtsgerichte Cognitieve Gedragstherapie
ACT (Acceptance Commitment Therapy)
Partnerrelatie gesprekken
Systeemgesprekken
Psychologisch onderzoek
Werk aan jezelf
Meld je aan voor een intakegesprek
Neem weer de regie over je leven. Werk aan jezelf en vraag vandaag een intakegesprek aan.
Psychologische hulp wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering in Nederland, maar niet in elke situatie. Om aanspraak te maken op vergoeding van psychologische hulp, is meestal een verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts beoordeelt de situatie en verwijst indien nodig door naar een instelling. Zonder verwijzing is psychologische hulp nog steeds mogelijk, maar deze wordt dan niet vergoed door de basisverzekering. Er zijn uitzonderingen:
Er zijn aanvullende verzekeringen die psychologische hulp vergoeden. Raadpleeg je polisvoorwaarden om te weten welke vergoedingen specifiek voor jou van toepassing zijn. Neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie.
Sommige werkgevers vergoeden kosten van psychologische hulp of vitaliteitstrajecten. Zeker wanneer je klachten ontstaan vanuit werkgerelateerde situaties. Het is in het belang van de werkgever om de vitaliteit van werknemers te beschermen. Ga de mogelijkheden voor vergoeding na bij je werkgever of bedrijfsarts of bekijk onze pagina voor bedrijven.
Overige informatie betreft vergoeding binnen de basisverzekering:
Basis GGZ: De vergoeding voor psychologische hulp valt onder de basis Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Er zijn verschillende behandeltrajecten binnen de basis GGZ, afhankelijk van de ernst en complexiteit van de problematiek.
Eigen risico: Voor psychologische hulp geldt het verplichte eigen risico. Dit betekent dat je eerst een bedrag moet betalen (in 2023 is het verplichte eigen risico €385 per jaar) voordat de vergoeding vanuit de basisverzekering van toepassing is.
Vergoeding per behandeltraject: De vergoeding voor psychologische hulp verschilt per behandeltraject. Er zijn vier zogenaamde zorgproducten (Kort, Middel, Intensief en Chronisch) met elk een eigen vergoedingsbedrag. Het behandeltraject wordt bepaald door de psycholoog op basis van de ernst van de klachten.
Contract met zorgverzekeraars: Psychologen en GGZ-instellingen moeten een contract hebben met zorgverzekeraars om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Controleer daarom vooraf of de psycholoog of GGZ-instelling een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.
Bij Aalsterveld kun je terecht voor een uitgebreid scala aan psychologische klachten, zowel met verwijzing van een arts als zonder verwijzing. Ons doel is altijd om een persoonlijk en laagdrempelig behandeltraject aan te bieden, afgestemd op jouw unieke situatie en behoeften.
Meer ernstige klachten en stoornissen behandelen we enkel met verwijzing van een arts. Denk aan depressieve klachten, angstklachten, dwangklachten, identiteitsproblemen, dissociatieve stoornissen, hechtingstoornissen, traumatische klachten, verslavingsklachten, eetstoornissen en onverklaarde klachten. Bekijk alle veelvoorkomende klachtbeelden.
Voor onze multidisciplinaire intensieve programma’s geldt een maximale behandelduur van 6 maanden, exclusief intake. Op die manier zorgen we ervoor dat u precies weet waar u vooraf aan toe bent en gericht aan de slag kunt gaan. Wel zo prettig.
Het herkennen van psychologische klachten bij jezelf is vaak lastig, omdat ze vaak subtiel beginnen en zich geleidelijk ontwikkelen. Hier zijn enkele mogelijke tekenen en symptomen die kunnen wijzen op psychologische klachten:
Veranderingen in stemming: Als je merkt dat je vaak neerslachtig, prikkelbaar, angstig of overstuur bent zonder aanwijsbare reden, kan dit wijzen op een psychologisch probleem.
Veranderingen in slaappatroon: Moeite hebben om in slaap te vallen, te veel of te weinig slapen, of onrustige en onverkwikkelijke slaap kunnen allemaal indicaties zijn van psychologische klachten.
Veranderingen in eetgewoonten: Een significante verandering in eetlust, zoals overmatig eten of juist een verminderde eetlust, kan een teken zijn van psychologische problemen.
Verminderde interesse of plezier in activiteiten: Als je merkt dat je steeds minder interesse hebt in dingen die je vroeger leuk vond, kan dit wijzen op depressie of andere psychologische problemen.
Gevoelens van hopeloosheid, hulpeloosheid of wanhoop: Als je vaak negatieve gedachten hebt, het gevoel hebt dat niets beter wordt of dat je geen controle hebt over je leven, is het mogelijk dat je psychologische klachten ervaart.
Lichamelijke symptomen: Psychologische klachten kunnen zich ook manifesteren in lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, rugpijn, maagklachten of vermoeidheid zonder aanwijsbare medische oorzaak.
Problemen met concentratie en geheugen: Als je moeite hebt om je te concentreren, beslissingen te nemen of dingen te onthouden die normaal gesproken geen problemen opleveren, kan dit wijzen op psychologische klachten.
Sociale terugtrekking: Het vermijden van sociale activiteiten, het terugtrekken uit relaties of het verminderen van contact met anderen kan een teken zijn van psychologische problemen.
Deze symptomen zijn niet specifiek voor één bepaalde psychologische aandoening. Ze kunnen wijzen op verschillende problemen, zoals depressie, angststoornissen, stress of andere psychische aandoeningen. Als je je zorgen maakt over je psychologische welzijn, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken bij een huisarts, psycholoog of andere gekwalificeerde zorgverlener. Wij kunnen je in een open gesprek helpen je klachten boven water te krijgen.
Nee, we bieden zorg aan iedereen die klachten ervaart. Je kunt dus ook bij ons terecht als je geen verwijzing hebt. Wees vrij om een gesprek aan te vragen.
Dat geldt ook voor zorg die niet wordt vergoed. Denk daarbij aan aanpassingsstoornissen, relatieproblemen, werkgerelateerde problemen en enkelvoudige fobieën. Het gaat hierbij om problemen die vaak kortdurend te behandelen zijn, waardoor je meestal slechts enkele gesprekken nodig hebt. Sommige zorgverzekeraars bieden wel een tegemoetkoming in de kosten voor behandeling vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor je verzekeringspolis. Ook bieden sommige werkgevers een vergoeding voor zorg- en vitaliteitstrajecten, raadpleeg hiervoor je werkgever of bedrijfsarts.
Een moeilijke maar belangrijke vraag. Over het algemeen is het verstandig om hulp in te schakelen wanneer je klachten een impact krijgen op je dagelijks functioneren en/of de mensen om je heen. Hier zijn enkele situaties waarin het tijd kan zijn om professionele hulp te zoeken:
Aanhoudende symptomen: Als je symptomen zoals aanhoudende somberheid, angst, paniekaanvallen, slaapproblemen, prikkelbaarheid of verlies van interesse in activiteiten langer dan twee weken aanhouden, kan het raadzaam zijn om hulp te zoeken.
Beperkingen in het dagelijks leven: Als je psychische klachten je dagelijkse functioneren belemmeren, zoals je werkprestaties, relaties, zelfzorg of sociale activiteiten, kan professionele hulp nuttig zijn.
Verminderde kwaliteit van leven: Als je merkt dat je algehele kwaliteit van leven is aangetast, dat je je niet meer kunt genieten van dingen die je vroeger leuk vond, of dat je moeite hebt om een gevoel van welzijn te ervaren, kan het tijd zijn om hulp te zoeken.
Terugkerende problemen: Als je merkt dat je steeds weer dezelfde problemen tegenkomt in je leven, zoals herhalende patronen van negatieve relaties, problemen met zelfbeeld of zelfvertrouwen, kan professionele begeleiding helpen om deze patronen te doorbreken.
Gedachten aan zelfbeschadiging of zelfmoord: Als je gedachten hebt aan zelfbeschadiging of zelfmoord, is het van cruciaal belang om onmiddellijk hulp te zoeken bij een professional of een hulplijn.
Het is belangrijk om op je eigen gevoel te vertrouwen en hulp te zoeken wanneer je denkt dat je het nodig hebt. Bij Aalsterveld Psychologen geloven we dat het nooit te vroeg is om hulp te zoeken wanneer je je psychologisch welzijn wilt verbeteren. In een open gesprek praten we over je klachten. Dan weet je waar je staat en bedenken we eventueel een passend vervolg.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen:
Toon begrip en luister naar je partner: Wees empathisch en laat je partner weten dat je er voor hem/haar bent. Luister zonder oordeel naar zijn/haar gevoelens en zorgen.
Moedig professionele hulp aan: Aanmoedigen om professionele hulp te zoeken is belangrijk. Moedig je partner aan om met een huisarts of psycholoog te praten om de juiste behandeling te krijgen. Je kunt je partner bijvoorbeeld bekend maken met onze website.
Bied praktische steun: Help je partner met dagelijkse taken die overweldigend kunnen zijn als gevolg van depressie, zoals boodschappen doen, koken of het huishouden doen.
Doe activiteiten samen: Probeer samen activiteiten te ondernemen die je partner leuk vindt of waar hij/zij interesse in heeft. Dit kan helpen om afleiding te bieden en een gevoel van verbondenheid te creëren.
Moedig zelfzorg aan: Help je partner om voor zichzelf te zorgen. Moedig een gezonde levensstijl aan met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet.
Deze suggesties zijn bedoeld als ondersteuning. Bij duidelijke klachten is het cruciaal om professionele hulp te zoeken.