Als ouder zie je misschien dat jouw kind druk en impulsief is of moeite juist heeft zich te concentreren. Aalsterveld biedt hulp om vast te stellen of er sprake is van ADHD. Samen werken we aan de beste toekomst voor jouw kind.
Onze behandelingen zijn speciaal ontworpen om aan te sluiten bij de belevingswereld en ontwikkelingsfase van kinderen.
Speelse en veilige aanpak
We gebruiken speelse methoden en een veilige omgeving om kinderen op hun gemak te stellen en effectief te ondersteunen.
Expert in kindwelzijn
Ons team heeft gespecialiseerde kennis in kinderpsychologie om kinderen op maat te begeleiden.
”Mijn kind is constant onrustig is en moeite heeft zich te concentreren op school. Kan het ADHD zijn?”
Meer dan druk
ADHD herkennen
Kinderen zijn soms ongeconcentreerd, druk of impulsief, maar bij ADHD overheerst dit. ADHD, vaak beïnvloed door biologische en erfelijke factoren, komt meer voor bij jongens dan meisjes.
ADHD kenmerkt zich door aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit. Dit gedrag moet vóór het zevende levensjaar beginnen. Er zijn verschillende vormen van ADHD, zoals ADD (zonder hyperactiviteit), waarbij kinderen moeite hebben met aandacht vasthouden maar passief kunnen zijn.
Aandachtstekort Kinderen met ADHD raken snel afgeleid, maken fouten, volgen aanwijzingen slecht en zijn vergeetachtig. Ze worstelen met het organiseren van taken.
Hyperactiviteit Ze zijn onrustig, bewegen veel en kunnen moeilijk rustig spelen. Hun gedrag is vaak ongepast druk.
Impulsiviteit Kinderen met ADHD handelen impulsief, kunnen niet wachten op hun beurt en verstoren soms activiteiten van anderen.
Kinderen met ADHD kunnen niet lekker in hun vel zitten, weinig vriendjes hebben of gepest worden omdat ze spelletjes kunnen verstoren of wild zijn. Sommige kinderen met ADHD ontwikkelen faalangst. Om die redenen is het aan te raden om tijdig hulp te zoeken, want ADHD gaat niet vanzelf over. En met de juiste behandeling en begeleiding is aan ADHD veel te doen.
ADHD onderzoek
Bij zorgen over concentratie of gedrag, biedt Aalsterveld psychologisch onderzoek om ADHD vast te stellen. Dit doen we conform de DSM-criteria. We bieden psychologische begeleiding, inclusief psycho-educatie, concentratie- en ontspanningsoefeningen, en werkgeheugentraining. Ouders kunnen deelnemen aan onze oudertrainingen.
ADHD-onderzoek kost € 750,00, inclusief intelligentieonderzoek en intake. Informeer bij de gemeente over vergoedingen, aangezien dit onderzoek niet altijd vergoed wordt. Behandeling voor ADHD valt wel onder de vergoede zorg.
Jouw kind begrijpen
Vraag een ADHD-onderzoek aan
Neem contact op met Aalsterveld voor een ADHD-onderzoek voor jouw kind. Samen werken we aan de beste toekomst voor jouw kind.
Als je kind consistent problemen heeft met concentratie, overmatig actief is of impulsief gedrag vertoont, kan dit wijzen op ADHD. Deze gedragingen moeten in meerdere settings zoals thuis en op school voorkomen. Een gedetailleerde beoordeling door een specialist is nodig voor een nauwkeurige diagnose. Aalsterveld kan daarbij helpen. Neem contact op om een onderzoek aan te vragen.
Voor kinderen met ADHD zijn er verschillende behandelingsopties. Medicatie, zoals stimulerende middelen, kan helpen bij het verbeteren van concentratie en het verminderen van impulsiviteit en hyperactiviteit. Gedragstherapieën, zoals cognitieve gedragstherapie, zijn effectief in het aanleren van vaardigheden om het gedrag te beheersen.
Psycho-educatie helpt zowel het kind als de ouders om ADHD te begrijpen en ermee om te gaan. Concentratie- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van aandacht en het verminderen van stress. Oudertrainingen zijn ontworpen om ouders te ondersteunen met strategieën voor effectieve communicatie en gedragsmanagement. Soms wordt een combinatie van deze behandelingen aanbevolen voor de beste resultaten.
De vergoeding voor ADHD-onderzoek en -behandeling kan variëren. Onderzoekskosten, waaronder intelligentieonderzoek en psychologische tests, worden niet altijd standaard vergoed. Informeer daarom bij jouw gemeente of zorgverzekeraar over de mogelijkheden. De psychologische behandeling voor ADHD valt vaak wel onder de vergoede zorg. Controleer je zorgverzekeringspolis of neem contact op met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de dekking en eventuele eigen bijdragen.
Thuis kun je je kind met ADHD op verschillende manieren ondersteunen.
Rustige en Gestuctureerde Omgeving: Creëer een kalme omgeving met een duidelijk dagelijks schema. Gebruik visuele hulpmiddelen zoals takenlijsten en planners.
Duidelijke Instructies: Geef korte en heldere instructies en vermijd overstimulatie.
Positieve Bekrachtiging: Gebruik complimenten en beloningen om gewenst gedrag te stimuleren.
Consequente Grenzen: Stel duidelijke regels en wees consequent in de handhaving ervan.
Fysieke Activiteit: Zorg voor voldoende beweging en speeltijd om overtollige energie kwijt te raken.
Oudertrainingen: Overweeg deelname aan trainingen om effectieve omgangsstrategieën te leren en steun te vinden bij andere ouders.
Kwaliteitstijd: Plan regelmatig ontspanningsmomenten en leuke activiteiten met je kind om de relatie te versterken.
Consistente Communicatie: Communiceer open en duidelijk met je kind over verwachtingen en gedrag.