Fitkuur

Beuningse buiken langs de meetlat

Maar liefst 46,8% van de volwassenen in de gemeente Beuningen heeft matig tot ernstig overgewicht. Dit blijkt uit de volwassenen- en ouderenmonitor (GGD, 2012). De huisartsen willen mensen bewust maken van de gevaren van overgewicht, daarom heeft iederen tussen de 20 en 55 jaar een buikmeetlintje in de brievenbus ontvangen.

Waarom een buikmeetlintje? Uit onderzoek blijkt dat het vet rond de buik de grootste gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Hoe groter de omtrek, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsproblemen. Vrouwen hebben een verhoogd risico vanaf een buikomtrek van 88 cm, mannen vanaf 102 cm. Voorkomen is beter dan genezen. Om hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsaandoeningen buiten de deur te houden, is het verstandig om regelmatig te bewegen en gezonder te eten. Uit de eerdergenoemde volwassenen- en ouderenmonitor blijkt dat ongeveer 40% van de mensen met overgewicht graag hulp wil. Daarom zijn de verschillende zorgaanbieders in de gemeente Beuningen gestart met Fitkuur.
 
Fitkuur

Deelnemers aan de Fitkuur worden gedurende een jaar begeleid door hun huisarts, een leefstijladviseur, diëtist, fysiotherapeut en gedragskundige. Zij kijken samen met u hoe een gezondere en actievere leefstijl op een plezierige manier ingepast kan worden in uw dagelijks leven. Uw huisarts verwijst u door. De kosten voor de Fitkuur zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar en polis.

Het is nooit te laat om te starten met gezond eten en bewegen!

Om deel te nemen aan Fitkuur, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Zie voor meer informatie ook naar deze uitzending van De Publieke Zaak.