Cogmed

Werkgeheugentraining 

  • Geschikt voor de leeftijden 4-7 jaar, 7-17 jaar en 18 jaar en ouder
  • een internationaal wetenschappelijk bewezen methode om aandacht te verbeteren
  • verbetert aandacht en concentratie en vermindert impulsiviteit door het trainen van het werkgeheugen.

De Cogmed Werkgeheugen Training is een internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve methode om kinderen, adolescenten en volwassenen te helpen bij het verbeteren van hun concentratie. Het programma is gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek en kan thuis worden gedaan met begeleiding op afstand door een erkende Cogmed Coach. Evidentie voor de effectiviteit is gevonden bij AD(H)D, werkgeheugenproblemen bij leermoeilijkheden, herstel na CVA en na chemokuur.

Wat is het werkgeheugen?

Het werkgeheugen is het vermogen om informatie in je hersenen op te slaan voor een korte periode en deze tegelijk te bewerken. Met een onvoldoende functionerend werkgeheugen is het moeilijk om geconcentreerd te blijven, afleidingen te negeren, vooruit te plannen, instructies te onthouden en problemen op te lossen. In het dagelijks leven wordt veel gevraagd van het werkgeheugen, zoals gewoonweg op tijd beginnen met een taak, je concentreren op een handeling en onthouden wat er daarna moet gebeuren, bijvoorbeeld: tandenpoetsen, de dop erop doen, wegzetten, je spullen in de schooltas doen, enz. Ook sociaal gezien is het werkgeheugen van belang: als je een gesprek voer moet je in staat zijn om te luisteren naar wat de ander zegt en tegelijk bepaalde signalen (bijvoorbeeld gezichtsuitdrukking) opvangen en interpreteren, achtergrondgeluiden wegfilteren en je bewust zijn van wat je zelf wilt gaan zeggen. Meestal wordt het ervaren als een concentratieprobleem, maar de impact van een niet goed functionerend werkgeheugen is veel meer dan dat.

Verbeteringen bij kinderen

Ouders en leraren merken een verbetering bij het kind in het kunnen onthouden van opdrachten, zelfstandig werken, sociale vaardigheden en het nemen van initiatieven.

De complete methode omvat:

  • intakegesprekken vijf weken thuis trainen met wekelijks telefonische evaluatiegesprekken met uw Cogmed Coach
  • toegang tot het werkgeheugen programma via Cogmed Training Web
  • De Cogmed Coach houdt via internet elk detail van de training in de gaten om u zodoende bij te staan met adviezen op maat
  • zes maanden na afronding van het programma vindt een follow-up plaats
  • er is follow-up training mogelijk, middels mini trainingen Cogmed Trainingen

De trainingen bestaan uit een serie werkgeheugentaken die online uitgevoerd dienen te worden, waarbij de moeilijkheidsgraad telkens aangepast wordt aan het niveau van de gebruiker (adaptieve software). Een Cogmed Werkgeheugen Training bestaat uit een intensief trainingsprogramma dat de deelnemer (grotendeels) zelf thuis achter de computer of tablet uitvoert. De training bestaat uit 25 trainingen gedurende vijf opeenvolgende weken. Het hele programma wordt ingebed in een coaching traject door de psycholoog die hiervoor opgeleid is. Kinderen worden tijdens elke trainingssessie gecoacht door een ouder, opvoeder of leerkracht. Zij worden uitgedaagd door het programma en gesteund door hun coachen om hun grenzen te verleggen. Cogmed Werkgeheugen Training heeft verschillende trainingen ontworpen voor jonge kinderen, kinderen en volwassenen.

Gratis kennismaking

Klik hier voor de site van de Cogmed Werkgeheugen Training, waar u kunt inloggen voor demonstratieversies van Cogmed. Daar kunt u onderstaande inloggegevens voor gebruiken:
Gebruikersnaam: Test Wachtwoord: Test44